machone.blogg.se

Bloggen om en båt - en MacGregor 26x - en amerikansk hybrid, som seglar med lystal 1.04 och kan gå upp mot 20 knop med motor.

En stor eller liten båtklass?

MacGregor 26X har byggts i 5400 exemplar, varav cirka 50 båtar sålts till Sverige. Detta gör båten både till en stor klass och en liten klass. Tål att jämföras med IF-båten som sålts i 3400 exemplar varav 2200 stycken seglar i hemlandet Sverige. Eller Campus som är Sveriges mest sålda trailerbara segelbåt med 1000 producerade båtar. Du kan hitta MacGregor 26X i USA (såklart), Kanada, Australien, Syd Afrika, Saudi Arabien och i länderna runt om i Medelhavet lika väl som länderna runt Östersjön.
 
Som jag skrivit tidigare har båten lystal 1.04, men åsikten är att den seglar bättre i halvvind och läns än på kryss. Vilket också om man ser till skrovformen borde vara fallet. Någon skrev att båten troligtvis kommer få den mest ambivalenta ägaren att välja sida (motorbåt vs segelbåt) inom 3-4 år och därmed säljas till förmån för en ny båt. Och jag förstår det argumentet.  Vi får se hur det blir för oss, men i vårt fall så är jag uppvuxen med både motorbåt och segelbåt. Och när vi hade motorbåt saknade vi segelbåtens lugn, tysthet och energisnålhet. Men när vi sedan hade segelbåt så saknade vi motorbåtens framkolighet och snabbhet. Som vuxen när jag hade bildat familj skaffade vi så åter en motorbåt och åter igen kom saknaden efter segelbåtens fördelar. Därför hoppas vi med vår MacGregor förknippa motorbåtens fördelar med segelbåtens fördelar och då menar vi att vi vill segla när det är lämpligt seglingsväder i makligt tempo för att sedan i sämre väder eller när vi har mer bråttom använda oss av motorbåten. Vår andra allternativ hade nämligen varit att äga två båtar, men då vi inte vill ha ansvaret för två båtar och heller inte vill ha dubbla utgifter för två båtar synes MacGregorns fördelar som hybrid överväga de nackdelarna såsom medelmåttiga seglingegenskaper, jollekänsla och medelmåttiga motorbåtsegenskaper. Vi får se om det blir så...i så fall har Mach One en hemmahamn hos oss i många år framöver!
 
 
 
Mer info och tankar om MacGregor 26X hittar du här, här och här.
Taggar: Campus, IF-båt, MacGregor 26X;