machone.blogg.se

Bloggen om en båt - en MacGregor 26x - en amerikansk hybrid, som seglar med lystal 1.04 och kan gå upp mot 20 knop med motor.

Haveri och mer plast...

...denna sommaren verkar gå i plastens teckan. Här har man inte plastat på 22 år och så började vi med att plasta ett läckage, sedan fick vi optimisten sönderkörd och i början av denna veckan fick vi problem med båtens centerbord...så nu är det låsstaget och skall plastas.
Själva haveriet var egentligen ganska odramatiskt, och mest iriterande. På en MacGregor hissar man likt en optimistjolle upp centerbordet ibland och har ner det ibland. Nu skulle vi ta upp det för att gå för motor...och då gick det helt plötsligt inte. Och har man centerbordet nere så går det inte att köra fortare än 5 knop för motor för då vobblar båten och centerbordet riskeras att gå sönder. Så fast vi skulle köra fort fick vi helt enkelt köra långsamt. Dessutom märkte vi att centerbordet slog lite mer än det brukar. Vi lade oss på svaj och jag dök ner och kollade. Jag kände att centerbordet inte gick att fälla bakåt (som det skall göra) men det kändes också som att det krasade när jag försökte. Därför sökte vi natthamn enligt plan (men vi tog det lugnare dit än planerat) och där dök våran kamrat (som vi slöt upp med i natthamnen) ner och kollade mer. Han är fridykare så han tog det betydligt lugnare än jag där under ytan/båten och såg därför mer. Han konstaterade att centerbordet var lite trasigt men mest glidit ur den position där det borde sitta. Efter middagen tog navigatören och vännen fram vår MacGregor-manual och läste och diskuterade.
 
De beslutade sig för att på förmiddagen dagen efter ta loss hela centerbordet och montera det på rätt plats. Navigatören jobbade innifrån båten och vännen under båten. Totalt tog det cirka 20 minuter för dem att få centerbordet i körbart skick. Vi kunde nu åter fälla upp och ner centerbordet.
 
Dock konsterades att det fanns skador på centerbordet och att det behöver plastas om en del.
Vi käkade lunch och jag reagerade på att centerbordet återigen slog en del. För att minska belastningen på det trasiga centerbordet valde vi därför att hissa upp det i centerbordsfickan och ha det upphissat under hemfärd. I hemmahamnen dök vår vän ner igen och hela centerbordet togs loss. Så nu har vi centerbordet här hemma (stående i duchen) i väntan på plastning.
Man kan tycka att vi borde besiktigat centerbordet både innan köp och innan sjösättning, för som det är nu vet vi inte om det var vi eller föregående två ägare som orsakat skadan. (Detta omöjliggjordes då båten låg på trailer - tyvärr).Dessutom hade det kunnat gå illa om vi inte hade upptäckt problemet i tid. Inte så att båten skulle ha kantrat, sjunkit eller liknande. Men vi hade med lite mer otur och en del till slitage kunnat tappa centerbordet...och det hade varit en både kostsam och irriterande historia.
 
Om några dagar (innan vattnet blir kallt) hoppas vi nu kunna montera tillbaka ett helt centerbord.
 
Taggar: Centerbord, MacGregor 26X, Reparation;