machone.blogg.se

Bloggen om en båt - en MacGregor 26x - en amerikansk hybrid, som seglar med lystal 1.04 och kan gå upp mot 20 knop med motor.

Vad är en MacGregor?

I folkmun kallas den MacGregor, men det är ju egentlgen båtfabriken som heter MacGregor, och deras mest producerade båt är deras 26-fotsbåtar. 26:an har gjorts i flertalet modeller;
26D = trailerbar segelbåt med hissbart centerbord (=Draggerboard) producerades 1986-1990
26S = en trailerbar segelbåt med fällbart centerbord (=Swing Centerboard) producerad mellan 1990-1996 
26D och 26S kallas för de klassiska 26:orna då dessa var enbart segelbåtar och kunde/kan max bära en motor om 10 hk.
 
26X = är en trailerbar cross-over båt (därav X i beteckningen) hälften segelbåt, hälften motorbåt. Båten har fällbart centerbord. Producerades mellan 1996-2003
26M = är efterföljaren till 26X och där M står för Motorsegelare. Största skillnaden är att skrovet ytterliggare anpassats för bättre fartegenskaper och att centerbordet åter igen likt 26D är hissbart och inte fällbart. producerad från 2003 och därefter. 
Vår båt är en 26X och här kan ni se en reklamfilm för denna modell.
 
 
MacGregorn väcker känslor och många hävdar att den är dålig på att segla och dålig på att köra med motor. Andra hävdar att den är ful. Några är lyriska ägare som fullkomligt älskar sina båtar. Googla på MacGregor så skall du se att känslorna är blandade. Till de kommer så diskussionen om vilken 26:a som är den bästa. En del hävdar att 26X är den mest lyckade, andra hävdar att 25M är den mest lyckade.
 
 
Vi som nu äger en 26X hoppas följande somrar få testa denna och rapporter kommer komma här med jämna mellanrum! Vi tror och hoppas att vi hittat den perfekta båten för oss...en lagom god seglare och en lagom bra motorbåt för våra turer i Stockholms skärgård.
 
Läs mer om MacGregor 26 här: http://sailing.about.com/od/typesofsailboats/a/Macgregor-26-Sailboat-Strengths-And-Weaknesses.htm
MacGregor har nu lagt ner produktionen av båtar men MacGregor 26M har modifierats och byggs nu av en ny båtfabrikant som Tattoo 26. I nuläget finns ingen svensk återförsäljare utan de närmaste finns i Finland, Estland, Lettland och Tyskland.
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: