machone.blogg.se

Bloggen om en båt - en MacGregor 26x - en amerikansk hybrid, som seglar med lystal 1.04 och kan gå upp mot 20 knop med motor.

Mera centerbord...

Vi började ju med ett hål i centerbordet som hade orsakat ett haveri (, eller var det ett haveri som orsakade hålet i centerbordet????):
Det ser ju inte så stor ut, men med tanke på att originalhålet endast var lite större än hålet nedanför så förstår ni att centerbordet efter haveriet skramlade en del. 
 
Först förbereddas arbetet genom slipning:
 
Här får ni en hel bild på hela centerbordet. Centerbordet mäter cirka 190 cm, och isatt i båten sticker en MacGregor 26x med fullt nerfällt centerbord 168 cm.
 
Högst upp sitter en stopp-bulb på centerbordet för att förhindra att centerbordet kan fällas frammåt. Denna var sönderslagen och stoppade inte längre som den skulle...alldeles särskillt då hålet som centerbordet var fäst i var galet stort efter 15 års slitage och några misstag från oss. Dåligt foto på centerbordet med saknad bulb: 
 
Nedslipat hål, redo för plastning (centerbordet är upp och ner):
 
Nu blev det till att sammarbeta fort och effektivt. Navigatören klippte glasfiberremsor i lämplig storlek och jag plastade. Ployester och glasfiber och en liten men hård pensel. På så sätt sattes små och lite större glasfiberbitar på plats och med hjälp av penseln dränktes de i ployester och jag såg till att luftfickor inte bildades. Vi plastade i två omgångar då polyestern härdar på 20 minuter, men också eftersom det var mycket tjockt material som skulle skapas. Dessutom blir man trött av att plasta, både p.g.a. ångorna men också p.g.a. det tankearbete man måste göra för att få alla bitar på absolut bästa - mest hållbara ställe. Halvvägs:
 
Efter två plastningar var hela hålet fixat och det var dags för slipning. Först med maskin och sedan för hand:
 
Först då kom vi på att vi borde mätt hur stor skadan var, men då detta sedan länge var bortreparerat använde vi oss av det högst ungefärliga tändsticksasksmåttet:
Vi kan då konstatera att ett mått som enligt specifikationerna skulle vara 3/4 tum hade blivit tändsticksasksstort (dvs ca 6 cm eller 2,5 tum i diameter)
 
Även bulben byggdes upp med glasfiber och polyester och slipades sedan ner till lämplig form. Här hade vi inga exakta mått utan vi gick på känsla och foton hittade på internet. Därefter lade vi dit själva centerbordshållarannordningen och markerade vart det nya 3/4 tumshålet skulle vara:
 
Hålet borrades och därefter målades lagningarna med vit gealcoat som sedan slipades med fint sandpapper.
 
Totalt tog själva centerbordsjobbet (ex. demontering och montering) 3-4 timmar och kostnaden blev obefintlig eftersom vi redan hade alla grejer hemma - denna plastningarnas sommar.
Taggar: Centerbord, MacGregor 26X, Reparation;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: