machone.blogg.se

Bloggen om en båt - en MacGregor 26x - en amerikansk hybrid, som seglar med lystal 1.04 och kan gå upp mot 20 knop med motor.

Vad är det för fel på flytväst?

När jag var liten var det vanligt att barnen hade flytväst, men nästan inga vuxna bar en sådan - av den anledningen att det nästan enbart fanns otympliga (men funktionella) räddningsvästar. Men flytvästarna utvecklades och användningen bland vuxna ökade. I slutet av 80-talet och början av 90-talet bar typ alla flytväst, men sedan kan jag tycka att trenden gått neråt i ungefär samma takt som storleken på båtarna ökat. Är det så att trots att utbudet på flytvästar och flytkläder är bättre än någonsin invaggas många i falsk trygghet ombord på sina stora båtar?
 
Men statistiken talar sitt tydliga språk. Av de 30 som dunknade i samband med fritidsbåtsolyckor hade 6 av 10 druckit alkohol och 9 av 10 saknade flytväst. Flytväst (tillsammans med nykterhet) är alltså en otroligt billig och bra livförsäkring. En livförsäkring som kostar mellan 150-1000 kr och som håller i cirka 10 år. Det innebär en årskostnad på 15-100 kr. Så om du inte har en flytväst åk till närmsta båtbutik (typ Hjertmans, SeaSea eller Erlanssons brygga) och testa ut din flytväst! Bästa sättet att börja bära en är att köpa en som:
1) Är snygg
2) Sitter skönt
3) Fungerar
 
Något många också slarvar med är att testa sin flytväst, för det vet du väll...att flytvästen skall testats varje år - det gäller alla flytvästar! Så ta en härlig dag i hamn och bada med din flytväst...lär dig hur den fungerar. Lär dig flytvästens förtjänster och brister. Lär dig simma och flyta med din flytväst. Testa att dyka med fltvästen, testa att hoppa från båten med flytvästen. Efter en sådan baddag kanske du är supernöjd med din väst, men det kan också hända att du sätter på dig den på ett annat sätt eller t.o.m köper en ny flytväst. Det är nämligen först då du vet hur just din väst passar dig.
I vår familj är vi lite extra förtjusta i Baltics västar. Detta baseras på erfarenhet, dels med jollesegling men även från  att ha jobbat med barn och grundläggande livräddning för barn. De flytvästarna har ofta bra passform, håller för hårt slitage och de har många genomtänkta modeller. Men som sagt...det är du som skall hitta din modell som du gillar att ha på dig, det är nämligen då flytvästen fungerar bäst - på människan!
 
Drunknigsstatistiken kommer från SLS.
 
 
Taggar: Livräddningsmateriel;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: