machone.blogg.se

Bloggen om en båt - en MacGregor 26x - en amerikansk hybrid, som seglar med lystal 1.04 och kan gå upp mot 20 knop med motor.

Alltså det här med toaletten...

Jag har ju tagit upp det här med den nya toalettlagen flera gånger tidigare. Bland annat här och här. I sista numret av Praktiskt Båtägande (2014-4) var så äntligen en artikel om ombyggnation av toalett, men dels gjordes ombyggnationen på varv och dels handlade artikeln lika mycket om bytet av toalettskål. I sista numret av Båtnytt (2014-5) finns också en artikel om toalettlagen och ombyggnation...men det som stör mig mest är att det snarare står hur man skall slippa bygga om och att risken för böter är liten.
 
Jag tycker vi backar några steg och funderar på varför man för in lagen. Är det för att göra det besvärligare för båtägaren eller för att försöka förbättra miljön i våra hav? Nu svarar genast någon att utsläppen från fritidsbåtarna är försvinnande liten. Men hur är det nu, brukar vi inte prata om att varje litet steg i rätt riktning är viktigt? Så känner i alla fall jag och min familj. För oss handlar det om att minska vårt negativa bidrag i en ömtålig och unik miljö. Det handlar om att minska övergödningen i Östersjön och om att själv slippa simma och bada i kiss och bajs. Vi knepar och knåpar på en toalettlösning, inte för att slippa böter utan för oss själva, våra barn och för Östersjöns framtid!
 
Från och med 2015 är det förbjudet att pumpa ut toalettavfall på svenskt territorialvatten och detta gäller alla fartyg och båtar oberoende av storlek, utom K-märkta båtar bygda före 1965. Enligt Båtnytt (2014-5) handlar det om att cirka 50 000 fritidsbåtar behöver byggas om, och ja...Mach One är en av dem!
Bild lånad från Båtunionen. Där kan du även läsa lite mer och ladda ner en finsk borschyr om konvertering av befintliga båttoaletter. För in Finland har man haft denna lag i 10 år. Även på sidan båtmiljö.se står det en hel del matnyttigt. Blir så glad när mer och mer info dyker upp. Samtidigt som jag blir ledsen av de artiklar som fortfarande framförallt fokuserar möjligheterna att slippa undan. Det handlar ju om att se det här som en möjlighet att bidra till en bättre milj och inte som något onödigt att smita undan ifrån!
 
Taggar: Förbättring, Fördommar, Modifiering, Toalett;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: