machone.blogg.se

Bloggen om en båt - en MacGregor 26x - en amerikansk hybrid, som seglar med lystal 1.04 och kan gå upp mot 20 knop med motor.

Risken att kapsejsa med en båt utan köl?

Hur farligt är det att segla med en båt utan blyköl? Hur farligt är det att segla med en centerbordsbåt.
Ja, det säger sig själv att en båt med en två ton tung blyköl är stabilare än en båt med centerbord som MacGregorn, eller som Campus 550 med 50 kg tung sänkköl. För att väga upp bristen på kölvikt har både MacGregor och Campus valt att använda sig av vattenballast...680kg för MacGregorn och 120 kg i Campusen.
 
Det finns ett s.k. nyckeltal för kapsejsning som baseras på ekvationen;
Bredd/(Deplacement/64)^0,333 (Där bredd anges i fot och Deplacement i lb). Ju närmre talet är 1 ju stabilare är båten...och där havsgående båtar rekomenderas ha ett värde under 2.
 
Lustigt är när jag gör beräkningen är att Campus 550 (som mina föräldrar alltså ägde och som jag alltså seglade som barn) får nyckeltalet 2,75 och MacGregor 26X får 2,735. Detta innebär att dessa båtar torde vara likvärdiga när det gäller stabilitet. Och lite extra spännande är det ju att det båda har vattenbarlast. Båda är trailerbara, båda har sänkbar köl/centerbord på ett eller annat vis. Dessutom är båda båtarna genom sin konstruktion osänkbara. Kanske är det så att trailerbara båtar för att kunna vara trailerbara hamnar i närheten av 2,7?
 
Behöver man då oroa sig för att segla en båt med högt nyckeltal? Som det uttrycks på följande sida;
"Observera att detta inte är ett mått på en båts totala sjövärdighet. Sjövärdigheten hos en båt bestäms av massor med faktorer. Detta index kan vara en vara sådan en faktor men det är inte alls nödvändigtvis en av de viktigare faktorerna. Man måste också väga in vilka risker båten kan tänkas utsättas för. Om man unviker de värsta stormarna kan jag tänka mig att risken att man ska kapsejsa med en kölbåt i svenska farvatten är relativt små. Dessutom är det så att i ett verkligt oväder kan alla båtar kapsejsa."
 
Och om vi återgår till Campusen så är den ju inte känd för att vara en olycksdrabbad båt, och när det kommer till MacGregor 26X så känner man utav 5000 tillverkade båtar endast till en kapsejsning och då var skepparen onykter, båten hade tomma barlasttankar och 11 personer (istället för rekomenderade maxantalet 6 personer, vid tomma barlasttankar max 4 personer) ombord.
 
Ytterliggare en MacGregor av äldre modell kar kapsejsat och även denna gången var det allt för många om bord och barlasstankerna var tomma. Ett foto togs på båten innan olyckan skedde och man kan ju fråga sig om de ombordvarande hade glömt båtvettsregel 2 & 3; 
  • Sitt alltid ner i båten och placera dig så att den är i balans
  • Var inte fler personer i båten än vad den är avsedd för
Fotot lånat härifrån.
 
 
Något som också är intressant att ta med i beräkningen av en båts stabilitet, det är segelytan liksom masthöjden, två faktorer som verkligen påverkar krängningen för en båt. Den totala segelytan för MacGregor 26x är 22,38 m2 och masthöjden är 7,1 meter. För Campus 550 anges inte den totala segelytan men masthöjden är 5,6 meter. En IF-båt har 26 m2 segel och en masthöjd på cirka 10 meter.
Dessutom påverkar ju båtens totalvikt - Macgregor 1021 kg och Campusen 440 kg. 
Jag tror helt enkelt att det bästa är att lära känna en båt och därmed båtens begränsningar och sedan handlar det ju om att undvika att utsätta sig för onödigt "dåligt" väder. En Optimist är inte gjord för att segla i en orkan och det är inte en MacGregor heller! Däremot är den troligtvis supermysig att segla en solig sommardag i en lättare vind. Och vad är förresten havsgående? Är det Atlanten, Östersjön eller Stockholms skärgård. Jag tänkte segla i den senare och där har i alla fall Campusen varit tillräckligt stabil för att segla i 15 m/s både inom- och utomskärs...och klarar Campusen det så borde även en MacGregor klara sådana vindar om det kniper. Dock skulle jag tro att medeldagen då vi seglar kommer det blåsa mellan 4-7 m/s...i övrigt kommer nog motorn locka.
 
Läs mer om IF, Campus och MacGregor.
Taggar: Fördommar, MacGregor 26X, Säkerhet;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: