machone.blogg.se

Bloggen om en båt - en MacGregor 26x - en amerikansk hybrid, som seglar med lystal 1.04 och kan gå upp mot 20 knop med motor.

Andra advent...

Önskar dig en riktigt härlig andra advent med ett foto på tvåmastaren Akland
 
 
En tvåmastare är ju egentligen en mycket generell benämning på en båt med två master, en vanlig sådan typ är en Brigg eller Galeas. Sjävklart finns det fler typer, men jag kommer närmare beskriva dessa två.
 
En brigg var ett vanligt lastfartyg under 1800-talet då det fanns cirka 400 briggar registerade enbart i Stockholmsområdet. På briggens bakre mast (=stormasten) längst ner hade man ett stort gaffelsegel (ibland kallat briggsegel) , i övrigt hade man en full uppsättning råsegel på båda masterna. 
 
En galeas (i svenska trakter) avser en så kallad ketchriggad skuta, i det här fallet är stormasten den mast som är längst föröver. Aktermasten kallas mesanPå bägge master har man gaffelsegel och toppsegel, och längre bak i tiden oftast ett par råsegel i toppen av stormasten. I fören har galeasen för det mesta ett rätt långt bogspröt, där det är fästat ett eller två förstag och på dessa hade man två försegel.
 
Enligt Roslagens sköfartsmuséeum var tvåmastaren de verkliga arbetsbåtarna. De var för stora och dyrbara för en enskilld bonde att äga till skillnad från enmastarna, så man gick ofta ihop, grannar, släkt eller partsrederi och byggde samt ägde en tvåmastare (oavsett sort). Dessa fartyg traffikerade därefter Östersjön och lastades ofta med varor från norrländska och finska hamnar och seglade dessa varor ner till Tyskland och England med omnejd.
 
Vad skulle du då säga att Akland var för typ av tvåmastare? En Brigg eller en Galeas?
 
Brigg                                                                      Galeas
 
Här finns inlägg om enmastare (1:a advent), tremastare (3:dje advent) och fyrmastare (4:de advent).
 
Källa: Brigg, Galeas, Roslagens sjöfartsmuseum
Taggar: Besättning, Brigg, Galeas;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: