machone.blogg.se

Bloggen om en båt - en MacGregor 26x - en amerikansk hybrid, som seglar med lystal 1.04 och kan gå upp mot 20 knop med motor.

MacGregor finns inte mer...

MacGregorfabriken har 2013 lagt ner sin produktion, eller om jag förstår det rätt så har ägarna till MacGregorfabriken, Roger och MaryLou MacGregor valt att gå i pension och då lägga ner sitt livsverk...eller egentligen handlar det om att överlåta allt till deras dotter Laura MacGregor Sharp och flytta produktionen till den del av USA där Laura bor nämligen Florida. Laura har jobbat som Exportör av MacGregor båtar sedan 1990. Man har även byggt de stora MacGregor 65 båtarna på den fabrik som nu tagit över MacGregor 26M-formarna och verktygen. Men lite udda är att man alltså väljer att lägga ner ett företag och starta ett nytt med nytt namn, det finns säkert en anledning till detta men vi låter den vara. Det nya namnet på det nya företaget är Tattoo Yachts. Och den nya båtmodellen som helt baseras och är en vidarutveckling av MacGregor 26M heter Tattoo 26 - och likheten är slående. Eller egentligen kan man ana att Tattoo Yachts flörtar med både MacGregor 26X och MacGregor 26M. Den är liksom exteriört en hybrid av de båda. Eller vad tycken ni?
 
Tattoo 26
 
MacGregor 26X och MacGregor 26M
 
Interiört är Tattoo 26 en uppdaterad och mera tidstypisk variant av 26M med stramare linjer och ljusare färger. Dessutom har den amerikanska spegeln rykt till förmån för en träpanel.
 
Tattoo 26
 
MacGregor 26M
 
Ja, så så är det MacGregor finns inte längre, det företag som startade som ett examensprojekt för bland annat Roger MacGregor när han pluggade på Stanford University i början av 1960-talet. Ett företag som därefter producerat över 36 000 båtar genom åren med inrikting på framförallt småbåtar lika väl som på storsäljaren 26 som ju är en ovanligt stor trailerbar båt. Ett företag som sägs vara mycket innovativt och tillfört båtvärlden en hel del nytänkande, bland annat sägs fällkölen vara en uppfinning härifrån. Men man var inte enbart specialiserade på småbåtar utan även cirka 100 stycken större jakter i 65-fotsklassen har tillverkats.
MacGregor 65
 
Nu stunder nya tider på den nya fabriken och förutom Tattoo 26 har Tattoo Yachts för avsikt att i slutet av detta år lansera Tattoo 22 - en riktigt snygg trailerbar lite mindre modell som om det fanns en svensk återförsäljare absolut borde kunna ge Fabola Campus konkurrens.
Tattoo 22
 
 
För de är ju inte särskillt olika till utseendet, de är båda trailerbara och snarlika i storlek....skillnaden är troligtvis att Campusen seglar bättre och Tattoon går bättre för motor. Prisbilden borde hamna ungefär lika.
 
I nuläget finns dock ingen svensk återförsäljare för Tattoo, och vad jag förstår har den Svenska agenturen för MacGregor varierat genom åren, kanske har den svenska storsäljaren Campus mättat marknaden för trailerbara segelbåtar?
 
Avslutar detta med ett citat från ett amerikanst båtforum; "We've seen the last of MacGregor. Could have been a comment of a rival Celtic chieftain, but in this case it refers to the end of one of the most successful production lines in boating history. At one point, every few hours of every business day, somebody somewhere in the world bought a new MacGregor sailboat. Good news for MacGregor fans, the concept lives on in the the Tattoo 26 Powersailor, now manufactured in Florida by MacGregor's daughter." Chuck Gould
 
Info om MacGregors nedläggning och Tattoo Yachts hittar du här, här, här och här.
Taggar: Campus, Campus 7.4, Fabola Campus, MacGregor 26M, MacGregor 26X, Roger MacGregor, Tattoo 22, Tattoo 26, Tattoo Yachts;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: