machone.blogg.se

Bloggen om en båt - en MacGregor 26x - en amerikansk hybrid, som seglar med lystal 1.04 och kan gå upp mot 20 knop med motor.

LYS-tal och SRS-tal

På den tiden jag seglade som mest då pratade man LYS-tal. Så i min hjärna är det fortfarande LYS som "bestämmer" hur fort en båt seglar. Nu har ju LYS-talet gått i pension och ersatts av en ny beräkningsmodell (SRS) för att olika båttyper skall tävla med så lika förutsättningar som möjligt i en kappsegling. Men SRS är inte ett generellt värde för en båttyp utan baseras på varje enskilld båts utrustning. Därför har man också två SRS en med och en utan undanvindssegel, och trots att du har en entypsbåt/onedesign kan du välja att ha andra segel eller höja masten osv och sedan mäta in och få ett SRS-mätbrev för din båts specifikationer.
 
För att SRS-listan är så pass ny och för att den ständigt uppdateras så måste du uppdatera/förnya ditt mätbrev varje år. SRS-beräkningarna utgår från en generell tabell, där din båttyp listas utifrån standardutrusningen om någon kappsegalt med båttypen de senaste 5 åren. Om din båtmodell inte finns i listan så har den följdaktligen inte kappseglats under de senaste 5 åren eller så är det så få båtar med standardutrustning att det inte lönar sig med ett generellt SRS-tal. Har båtmodellen haft LYS-tal och funnits i tabell sedan tidigare går den fortfarande att tävla med om mätbrev finns och vad jag förstå kommer mätbrevet att uppdateras med SRS-tal. 
Om vi tittar i LYS-tabeller och SRS-tabell kommer vi fram till att de tre båtar jag seglat med har följande:
 
MacGregor 26X = LYS 1.04
Fabola Campus 550 = LYS 0.99, SRS ca 0,938
Flipper Scow = LYS 0.98
 
Hur beräknas då SRS? "SRS-talet skall representera en båts maximala prestandapotential på en cirkelbana i mellanvind. En båt med SRS-talet 1,000 ska som bäst kunna segla i 4,5 knop i snitt runt cirkelbanan. En hundradel på mättalet, eller ”en pinne” som vissa säger, motsvarar alltså 0,045knop i fart." Detta skulle innebära att en Fabola Campus 550 seglar SRSs cirkelbana i mellanvind med en maxhastighet om maximalt 4,22 knop. 
 
Starten av Lidingö Runt 2013, som synes deltar många båtar av olika slag
och tävlar mot varandra genom handikapsystemet SRS.
 
 
1970 publicerade Lars-Olof Norlin den första LYS-tabellen. Norlin hade gjort omfattande analyser av resultatlistor från kappseglingen Lidingö Runt, och satte sin egen båtkonstruktion Allegro 27 till normalvärdet LYS 1,0. En båt som har högre LYS än 1 är en snabbare båt än en båt med LYS 1.0 (Allegro 27 och några båtar till) och en båt med lägre LYS är följdaktligen långsammare.
 
Om jag inte minns fel så dividerar man tiden det tog för en båt att segla en bana med LYS-talet och fick på så sätt fram en beräknad tid som det skulle tagit för båten att segla banan om den hade haft LYS 1.0.  
Om t.ex. en Campus 550, en MacGregor 26X och en Flipper Scow tävlar mot varandra så bör MacGregorn segla snabbast och Flippern långsammast. Om de däremot seglar exakt lika snabbt har flippen vunnit och MacGregorn kommit sist. På en bana som tar 1 timme att segla för en båt med LYS 1.0 bör MacGregorn seglat på 57,7 minuter, Campusen på 60,5 min och Flippern på 61,2 min. En liten Optimist har också LYS (0.79) och borde ha seglat banan på 75,9 minuter. Ganska rimligt och det var i alla fall på den tiden när jag tävlingsseglade ett roligt sätt att segla på. Minns att jag några gånger "tävlade" med min optimist mot mina föräldrar i deras Campus och där vi på en viss sträcka genom att räkna om tiden efter LYS-tabellan kunde se vem som seglat bäst/effektivast. Samma gjorde vi med min Flipper Scow och deras Campus. Då hade båtarna t.o.m så lika lystal att jag alltid visste att om jag inte släppte dem så vann jag eftersom Flippern hade 0.98 och Campusen 0.99.
Denna typ av familjekamp ser jag faktiskt framemot att ha med mina barn förhoppningsvis redan nästa sommar - de i Optimist, jag i MacGregor...och då är det nästan roligt att MacGregorn inte är en jättegod seglare, det viktigaste är att ha roligt tillsammans!
 
 
Lista med LYS-tal för många båtar hittar du här. Om LYS kan du läsa här. Om SRS kan du läsa här, här och här. Om mätbrev kan du läsa här.
Taggar: Campus, Campus 550, Flipper Scow, MacGregor 26X, Optimistjolle;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: